… havaitsin että taiteilijuus on läsnä, siinä miten hän katsoo ja kokee asiat. Hänen taiteilijuudessa asuu suuri vapaus, bohemiuus ja ripaus taikaa. Hän tuottaa häkellyttävällä taidolla teoksia, jotka ovat täynnä väriä ja muotoja. Hänen teoksista löytyy esittäviä rakenteita sekä abstrahoituja mielen maisemia. Hän on taitava, taiteellisen luova visualisti. Hänen teoksiin on helppo tykästyä, niistä näkyy että hän uskaltaa kulkea sellaisiakin polkuja jotka ovat tuntemattomia. Hän on onnistuja tulkinnoissaan. Hän on Helsingin Taideyhdistyksen kuukauden nimi kesäkuussa 2020 -Marianne Matikka-

Ami Ihatsu

Kuvataide on minulle rakas, elinikäinen kumppani, josta piti tulla ammattini, mutta ei sitten tullutkaan. Se on kuitenkin ollut elämässäni koko ajan sivujuonteena sekä työssä että vapaalla. Olen käynyt lukemattomia taidekursseja erinomaisten taiteilijoiden ohjauksessa: maalannut öljyvärein, vesivärein tai akryylivärein, tehnyt metalligrafiikkaa, puupiirrosta ja monotypioita sekä valokuvannut.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on ami-ihatsu-1.jpg

Taiteen teoria taas oli keskeisesti mukana 1990-luvulla kirjoittaessani väitöskirjaa, joka käsitteli amerikkalaista käsityötaidetta. Tutkimustyön oheispapereista kokosin ”Tutkimusgrafiikkaa”-näyttelyn, mikä oli kurkistus tutkijan visuaalisiin keinoihin hallita monimutkaisia tietokokonaisuuksia ja ajatusprosesseja. Olen pitänyt kymmenen yksityisnäyttelyä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin vuodesta 2000 lähtien.

Nyt olen eläkkeellä ja on aikaa uppoutua taiteeseen täysipainoisesti, tällä hetkellä esimerkiksi akryylimaalaukseen. Maalatessa jätän analyyttisen pohdinnan tarkoituksellisesti sivuun, varsinkin työtä aloittaessa eli tyhjennän mieleni aiheista tai päätetyistä lähtökohdista. Pyrin aloittamaan vapaasti improvisoimalla: roiskimalla, valuttelemalla tai sutimalla väriä sattumanvaraisesti.

Kun pysähdyn ja jään katselemaan, siitä alkaa dialogi syntyvän kuvan kanssa. Se työntää esiin hahmoja ja ideoita;  kuvan aihe alkaa syntyä. Tätä aihetta työstän eteenpäin hyvin tietoisesti. Valmiina kuva paljastaa minusta tai maailmasta aina jotakin uutta, ”näkynä”, mielen maisemana, ehkä heijastellen myös sen hetkistä mielialaa.

Joskus tuntuu, että kuva parhaimmillaan syntyy minusta huolimatta, jonkin alitajunnasta nousseen ohjauksessa, vaikkakin vuoropuheluna. Kun kuva ei useimmiten esitä mitään tuttua, katsoessa kuviin jää paljon tilaa myös katsojalle, hänen kokemuksilleen ja vapaalle tulkinnalleen. Parhaimmillaan nämä kuvat syntyvät uudestaan koko ajan ja ovat uusia joka katsomiskerralla.

Maalaaminen on kuin omalla hiekkalaatikolla leikkimistä. Kaikki on mahdollista, mutta kuitenkin rajatun alueen sisällä. Pieni, hallittava, itse tehty oma maailma. Kaikki on siinä, käsillä, ja muu unohtuu. Minä voin luoda leikin säännöt tai rikkoa niitä. Maalatessa koen samanlaista iloa kuin jos olen luonnossa vaeltamassa. Kaikki tarvittava on repussa, koti kulkee mukana. Minä itse erotun paremmin kun en ole osoitteen, työn, perheen tai muiden odotusten sitoma. Olen vapaa liikkumaan, suunnittelemaan reitin, pysähtymään, nauttimaan. Maalaus on kotini.

Yhteystietoni: am.ihatsu@gmail.com  +358503849922