Marianne Matikka havainto  …hän on taiteellinen kujeilija, jonka arki on täynnä väriä, muotoja ja rakenteita. Hän tarjoaa katsojalle mahdollisuuden löytää teoksista esittäviä lähtökohtia. Omituisemmatkin ideat toimii hänellä luovuuden maustein paremmin kuin hyvin. Marjaanan teokset sisältävät filosofisia ehdotuksia havaitsemisesta tavalla, johon vain taide parhaimmillaan kykenee. Koen hänen teoksissa voimakasta ajan ja paikan läsnäoloa, hän ikään kuin kertoo nähtyä ja tulkitsee koettua… olkaa hyvä tässä taitava taiteen tulkki

Marjaana Manninen

 

Marjaana Manninen (4)

Olen pienestä pitäen tykännyt taiteilla kuvia fiilisteni mukaan. Muistan vieläkin sen hetken, kun lapsena aloin ihmettelemään ympärilläni näkemiäni värejä. Värejä oli mielestäni mahdoton rajata värien nimiin ja määritelmiin. Esimerkiksi taivas ei ollut sininen eikä metsä vihreä, vaikka niin sanottiin.

Marjaana Manninen 2 (1)

Kun keksin, että värejä ja muotoja voi sekoittaa ja muussata mielin määrin, koin räjähtävän onnentuntemuksen. Muistan, miten yläasteen kuvaamataidon opettaja, rehtori Teno, nosti peiteväreillä sekoitetun työni ilmaan. Annoin teokselle nimeksi ”Hilluvat henget”, koska en osannut piirtää, enkä omata mielestäni oikein mitään muutakaan. Suutuspäissäni maalailin paperille möykkyjä ja upposin ajatuksiini sekoittaen peitevärejä paksuksi tahnaksi. Olin varma, että nyt rehtori suuttuisi! Mutta hänen silmänsä loistivat, hän näytti kuvaa kaikille ja hän sanoi kovalla äänellä: ”Sinä saat kympin! Tämä on omintakeinen ja hieno taideteos!” Olin hurmiossa, olin tavoittanut jotain merkityksellistä.

Marjaana Manninen (9)

 Se sama tunne tulee toisinaan vieläkin silloin, kun koen, että olen tavoittanut taiteilullani jotain merkittävää, jotain jolle ei oikein tahdo löytyä sanoja.

Marjaana Manninen (8)

Tykkään rajapintojen tutkimisesta ja rajojen muuntelusta ja sekoittamisesta. Nyt olen hurahtanut sellaiseen omakeksimääni taiteilumenetelmään, että muuntelen ottamiani valokuvia iPadilla, kynillä ja akvarelli- tai akryyliväreillä.

Marjaana Manninen (1)

Tunteeni on samanlainen kuin silloin yläasteikäisenä; lieneekö tämä ”oikeaa” taiteilua ollenkaan …Mutta en tästä välittänyt silloin, enkä välitä nytkään! Tämä sytyttää intohimoni, siksi haluan tehdä tänään juuri näin. Huomisesta en tiedä!

Marjaana Manninen (10)

Haluan sisällyttää kuviini jotain jotain ihmeenomaista, sellaista, että jollain tasolla tulisi vaikutelmaa rinnakkaisten todellisuuksien samanaikaisuudesta. Tavoittelen unenomaista ulottuvuutta, jossa on myös realismia mukana.

Marjaana Manninen (7)

Taideteoksestani tulee lopulta sekatekniikalla toteutettu kuva. Tai ”Digital art photo” tai ”iPad Drawing ”. Mikähän olisi hyvä suomenkielinen nimitys? Taideteoksiani löytyy Instagrammista sivulta ateljeemarjaana