… Nykytaide on oman aikamme taidetta,  sivumerkityksistä vapaampi kuin moderni taide, tavallisesti uusia näkökulmia, materiaaleja ja tekotapoja ilmentävä. Esimerkkinä tilaan rakennettu esinekooste, joka rakentuu arkisista esineistä, joista henkii ihmisen jälki. Mielestäni esinetaide on kuin oodi luovuudelle, taiteelle ja elämisen arvoiselle elämälle. Esinetaide kestää aikaa ja puhuttelee katsojaansa vuosikymmenten tai vuosisatojen kautta. Arvoisat verkkovieraat tässä jutussa jäsentaiteilijamme avaa kurkistuksen verran esinekoosteiden ihmeellisen maailman Marianne Matikka 2/2019

1 Mari Vallemaa

Mari Vallemaa

Taide eri muodoissaan on ollut voimanlähteeni koko elämäni ajan. Maalaukseni toteutan sekatekniikalla, mutta esinekoosteiden rakentaminen on noussut viime vuosina vahvasti maalaamisen rinnalle.

Teosteni lähtökohtana on useimmiten jokin itselleni merkityksellinen esine. Esine, jonka pintarakenne tai muoto on kiinnostava, nostaa mieleeni muiston, kauniin tai kipeän. Työskentelyn edetessä esineiden symbolimerkitys avautuu, vahvistuu ja kirkastuu vähitellen. Työ syntyy oivallusten kautta. Osaset asettuvat paikalleen kokonaisuuden osina. Jokaisella teoksella on oma tarinansa. Tarinallisten kuvien koostaminen on minun kieleni, keino tehdä tunteeni ja sisäinen maailmani näkyväksi.


1a Mari Vallemaa

Esineet koosteisiini valikoituvat pitkän ja monivaiheisen työskentelyprosessin tuotoksina. Teosteni materiaali on enimmäkseen käytöstä poistettua, aikansa elänyttä, hylättyä roinaa. En varsinaisesti etsi sitä vaan löydän. Meren huuhtoma kenkäraja Välimeren rannalla puhuttelee, alkaa kertoa minulle omaa hiljaista historiaansa. Pari tälle löydölle ilmestyy polulleni kävelyretkellä kotoisilla kulmillani Helsingissä.

Nämä aarteeni saavat yhteisen kodin teoksessani ”Santiago de Compostela”. ”Taivaan tarhuri”-koosteen alttarikaiteen poimin Nizzan rannalta ja samaisessa teoksessa oleva ”Inri”-kyltti, krusifiksin osa, on löytö pariisilaiselta kirpputorilta. Häviämisen hidas prosessi on teoksissani näkyvästi läsnä.

 

 

Teoksen rakentaminen on aina uusi löytöretki. Tutkin esineiden ja materiaalin muotokieltä, värimaailmaa ja niiden pintarakenteita. Ratkoessani sommittelun lainalaisuuksiin liittyviä ongelmia huomaan pohdiskelevani usein eksistentialismin ydinkysymyksiä ”mikä tekee elämän merkitykselliseksi?”, ”mikä on arvokasta elämässä?”.

 

2 Mari Vallemaa

 

Työskentelytapani, -tekniikka ja -välineet määräytyvät ja vaihtelevat sen mukaan, mitä työskentelysessiossa kulloinkin lähtee liikkeelle. Aiheet nousevat kokemustiedostani. Työskentelen intuitioni pohjalta. Teoksissani käsittelen myös elämäni vaikeita asioita. Lähiomaisten menetykset ja muut kipeät elämäni tapahtumat ovat teosteni tunnelmien taustalla. Joskus työ syntyy vähitellen, viikkojen tai kuukausien kuluessa. Työstän useampaa teosta samanaikaisesti, rinnakkain. Aloitan, sommittelen, jätän hautumaan, katselen, kirjoitan muistiinpanoja, dokumentoin työvaiheita. Jatkan jonkin mielenkiintoisen esinedialogin tai merkityksellisen yksityiskohdan ohjaamana. Teos saattaa lähteä yllättäen aivan uuteen suuntaansa, muuttaen muotoaan useaan otteeseen luomisprosessin aikana. Esinekoosteen valmistaminen on aina matka sisimpääni; etsimistä ja löytämistä.

6 Mari Vallemaa

 

1 Marin varasto

 

 

Sivun tuottaa ja ylläpitää Helsingin Taideyhdistys tiedottaja Marianne Matikka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s